top of page

Володимир Носков: Суспільне - це добре, Телеграм є смітинк! [l´interview d'un journaliste Ukrainien]

27 лютого 2024 делегація українських журналістів відвідала Європарламент у рамках проєкту організованого німецькою DW Akademie. Один з них, Володимир Носков, ведучий українського радіо Накипіло, погодився дати мені інтерв'ю.



Яка була ваша перша реагція коли ви дізналися, що війна почалася?


На відміну від своїх друзів, знайомих і колег я був готовий до цього. У мене тільки було одне запитаня: "Коли?". Те що Росія нападе на Україну після 8 років російсько-української війни на Донбасі, я розумів, що так це і відбудеться, тому я сприйняв це як факт... Але перша моя думка, коли я проснувся 24 лютого о п'ятій ранку від вибухів, була такою: "Ну все, почалося,".



Де ви жили?


Я в цей період мешкав у Харкові, я там працював дла київських медіаю Через війну я вимушений був виїхати, тому що там мешкати не безпечно було. Харків намагалися росіяни взяти в кільце, потім бомбардували, міни розкидували... І я розумів, що мені із такими активними патриотичними поглядами може бути залишатися жити в Харкові небезпечно, тому мені допомогли евакуюватися у Лвів. І там я залишивсья працювати. Мені пропонували у Полщу чі Берлін чі Канаду виїхати, в дуже дуже багато країн, але я відмовився. Я можу воювати словом та допомагати нашім воїнам та волонтерам знаходячись в Україні.



Яка була сітуація у перші дні війни стосовно до роботи журналіста? Розповсюджувалися якісь дезінформації?


Безперечно! Росія перше ніж сприймувати сюди озброєну армію, вона готувала інформаційне підґрунтя. У чому це полягало? Це полягало в активізації змій, які виголошували проросійськи наративи. Можливо ви чули прізвище Медведчук. У нього було кілька каналів і незадовго до війни президент, Рада наційональній безпеки вони наклали санкції на ці канали і їх закрили.

Другий момент це Телеграм канали, через які поширювалися сумніви, брехня... Люди дуже, дуже, дуже, дуже обробляли. І ця інформаційна війна з боку Росії не припиняється.


Наприклад Харків, наскільки є прикордонною областю, нажаль склалася ситуація що в багатьох громадах не було свого українського телебачення, радіо... Натомість звучала дуже потужна і з Белгорода (= російське прикордонне місто) російська пропаганда, руські канали. І зрозуміло, що люди... Їх обробили цією пропагандою.


І коли велика частина харківської області була окупована, то почали мовити з окупуваної території російські ворожі радіостанції із закликами здатися, із закликами військовополонених, особливо Азовсталі, Україні піти на поступки Путіна. Вони транслювали дуже жорстку пропаганду на територію України. І сьогодні Російська Федерація запускає потужне бомбардування фейками.



Як можна воювати проти російської дезінформації?


Зараз українські інституції думають, що робити з Телеграм каналами, чи треба їх якимось чином забороняти, регулювати... Але тут важливо зберегти принцип доступу до інформації і принцип свободи слова...


Як ми можемо протистояти дезінформації? На мою думку це: говорячи тільки правду, це спростовуючи фейки, те, що кажуть росіяни, це фактчекинг, перевіряючи факти, це допомагаючи людям у інформаційній безпеці, допомагаючи людям сформувати критичне мислення, щоб вони не довіряли не неофіційним Телеграм каналам, а у перевірені інформауії... Щоб тут була структурованість та люди знали наприклад що суспільне – це добре, громадське радіо чи телебачення це перевірена якість, а наприклад такий Телеграм канал це – в українськії мові є таке слово: смітник, смітярна – і звідти не можна брати.


Це виклик не тільки України, а і всієї Європи. Коли зараз ви перед виборами до Європарламенту і вже включилася російська атака через своїх агентів, через свої Телеграм канали, які намагаються посіяти різну неправду про Україну або заклики: "А давайте, краще відділімо гроші на аграрну продукцію, на господарство, на пенсії, навіщо допоманати Україні – це ірраціональний розподіл коштів..." і багато, багато таких моментів вони поширюють.



Що стосується Європи, яка суспільна думка Українців до входу до Європейського Союзу?


Думка Українців стосовно до входу до Європейського союзу упровдовж останних двох років змінилася просто радикально! Якщо раніше було дуже багато людей, які ще дивилися у бік Посії, могли говорити: "Ой, подивися, яка там медицина, які у них пенсії, стипендії набагато вищчі..." Їм трішічки подобався отакий журсткий стиль Путіна. У мене є друзі, знайомі, які післь 24 лютого просто каялися, говорили: "Боже, чим ми захоплювалися? Як ми могли?"...


Я сам живу у місті Харків. Стільки розбомбили лікарень, екопарк, парк центральний... Я зараз називав ці туристичні і медичні заклади, куди приїжджали до нас росіяни або відпочити, або на лікування. Уявіть собі, кордон від екопарку – бойовий я маю на увазі – знаходився 300 – 500 метрів і бомби, снаряди летіли нади тваринами і тварини просто божеволили, вони намагалися втекти, билися об ґрати і була величезна операція по їїх порятунку.


Коли я говорив з керивництвом цього екопарку про якраз туристів, вони кажуть: "Так, то росіяни були туристами, нашими гостами до 2013/2014. І вони знали, куди вони б'ють. Вони до нас приїжджали ліковати зуби, народжувати, на операції, і потім вони всю цю інфраструктуру бомбили, знищували,".


В першу чергу знаєте, що розбомбили? Університети. Найкращий університет на сході України, Каразинський університет... Вони намагалися створити екоцид бомблячи ядерну установку яка займалася творенням ліків для онкохворих і для експериментальної науки. Цю установку у Харківському фізико-техничному університеті нам допомагали створити американці у 2011/2012, до 2015. І це унікальна була установка... І росіяни спрямували від березня до вересня туди серію авіоударів і снарядів. Таким чином вони хотіли в Україні спровокувати ядерну небезпеку. Кажуть, що це могла бути така десятикилометрова зона екологічної катастрофи...


Тому навіть не сумнівайтеся, що українці у своїй більшості дуже хочуть приєднатися до Європейського Союзу. Ми хочемо жити за правозахисними стандартами, економічними, антікорупційними стандартами. Ми хочемо бути єдиною країною і ми передусім зацікавлені у посилу журналістів, громадських активистів, акторів, музікантів...


Ми зацікавлені жити чесно і жити нормальним життям. Ми не хочемо жити як жебраки, як інтелектуальні такі.. фізичні... матеріальні... просто як у Росії.

Для нас передусім це особистість, це людина, це інклузія.


bottom of page